Social media en het vrije woord

Actualiteitencollege met filosoof Lotje Siffels en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius

Datum en tijd:
04 februari 2021 20:00 - 20:45 uur

Locatie:
Online

Maken Facebook, Twitter, LinkedIn en andere social media-platforms zich schuldig aan censuur? Donald  Trump werd van Twitter verwijderd, maar ook kritische stemmen in het coronadebat worden soms de mond gesnoerd. Hoe wenselijk is de deze ontwikkeling? Is het aan Big Tech, de bedrijven achter de social media, om te bepalen wat wel en niet gezegd mag worden? Luister naar filosoof Lotje Siffels en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius en denk mee over de rol van de Big Tech en de strijd om het vrije woord.

Richtlijnen

Toen veiligheidsdeskundige Ira Helstoot van de Radboud Universiteit in januari een kritisch bericht deelde op Linkedin over het Nederlandse coronabeleid, werd zijn bericht verwijderd door een algoritme. Het zou in strijd zijn met de richtlijnen van het platform. Er mochten namelijk geen berichten gedeeld worden die ingaan tegen de richtlijnen van de toonaangevende wereldwijde gezondheidsorganisaties. Pas na een formele klacht bij het platform en na kritische berichten in de landelijke media werd het bericht weer teruggeplaatst. Slaat de strijd tegen desinformatie en fake-news hier door? Maken deze ontwikkelingen een open en vrij debat onmogelijk? Of mogen bedrijven zelf bepalen welke politici, wetenschappers of burgers ze een platform geven?

Digitale spagaat

Grote technologiebedrijven zitten in een lastige positie. Aan de ene kant leggen overheden druk op ze om de verspreiding van desinformatie en het aanzetten tot geweld en discriminatie tegen te gaan. Aan de andere kant doet Big Tech het al snel verkeerd wanneer ze teveel berichten verwijderen en doen aan ‘over-blocking’. In hoeverre zijn commerciële bedrijven als Facebook, Twitter en LinkedIn in staat om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen? Kunnen zij onze democratische waarden vertegenwoordigen? Of is het waarborgen van het vrije debat een rol van de overheid?

Vrije debat

Ethicus Marcel Becker gaat in gesprek met filosoof Lotje Siffels en jurist Frederik Zuiderveen Borgesius over social media en het vrije woord. Lotje Siffels gaat in op de vraag of Big Tech, met zijn eigen verdienmodel, in staat is om onze democratische waarden uit te dragen. Frederik Zuiderveen Borgesius bespreekt in hoeverre social mediaplatforms een juridische verantwoordelijkheid dragen. Zouden er wetten moeten komen die deze tech-reuzen aansprakelijk maken voor de berichten die zij laten plaatsen? Of kunnen social mediabedrijven de hoeder worden van het vrije woord? En moeten we dat willen?

Doe mee aan het gesprek en stel je eigen vraag aan de sprekers via Mentimeter.

Over de sprekers

Lotje Siffels is filosoof en promovendus bij onderzoekscentrum iHub van de Radboud Universiteit. Haar onderzoek is onderdeel van het Digital Good’-project, waarin de toenemende verwikkeling van grote techbedrijven in de gezondheidszorg wordt onderzocht. Ze richt zich op de vraag hoe de groeiende invloed van ‘big tech’ wel of niet samen kan gaan met onze democratische waarden.

Frederik Zuiderveen Borgesius is jurist en hoogleraar privaatrecht bij de Radboud Universiteit. Hij is tevens werkzaam bij het onderzoekscentrum iHub. Hij onderzoekt de juridische aspecten van de ICT. Ook richt hij zich op hoe privacy in de ICT sector gewaarborgd wordt.

Deelname

Deze lezing kun je online via een livestream bijwonen. Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.
Meer informatie en aanmelden: https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/@1295871/social-media-vrije-woord-actualiteitencollege/