Tag archives for Hoge Raad
Rechtseenheid van de taal?
Tijdens de laatste legal theory meetup van De Juridische Argumentatiekliniek bespraken wij de vraag of iemands rechtsfilosofische oriëntatie een goede voorspeller is van iemands opvattingen over taal en betekenis. Gelooft…
Een boekje open over de Hoge Raad en zijn ‘reservisten’. Een fundamenteel recht gedeukt, de rechtsstaat aangetast
Boekbespreking. De jarenlange strijd van Ulli Jessurun d’Oliveira tegen de praktijk van ‘reservisten’ bij de Hoge Raad, waar door deze redactie ook kritiek op is geuit (AA20170667), zal weinig juristen…
Bank en het kredietverkeer: het onzekere voor het zekere nemen
In meerdere strategische procedures voor de Hoge Raad hebben de Nederlandse banken ervoor gezorgd dat de vestiging van een zekerheidsrecht aanzienlijk is vereenvoudigd en het aantal mogelijke zekerheidsobjecten is verruimd…
Het huis met de bronzen beelden
Mijn jaar columns voor Ars Aequi zit erop. In de geest van de decembermaand sluit ik af met iets op rijm. Het betreft het lied ‘Het huis met de bronzen…
Geheimtaal van de raadkamer
Juristen zijn geen taalvernieuwers. Integendeel: zij klampen zich bij voorkeur vast aan traditionele woorden en ingesleten zegswijzen, uit vrees dat modern taalgebruik afbreuk doet aan de overtuigingskracht van hun betogen…
Werk aan de winkel
Wie in 2018 op heeft kennisgenomen van de wekelijkse productie van de Hoge Raad, zal niet zijn ontgaan dat er flink wat arbeidsrechtelijke zaken aan de civiele kamer zijn voorgelegd.…
De Hoge Raad der Nederlanden: een zetel met bijzetstoeltjes?
Eerder dit jaar deed emeritus hoogleraar migratierecht Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira aangifte tegen de voltallige Hoge Raad. De aangifte volgde op een scherp debat in de literatuur over de wijze…
Omgaan met de tijd
In een recent interview (NJB 2015/404) geeft Maarten Feteris, president van de Hoge Raad, aan dat hij houdt van ‘brede arresten waar veel mensen wat aan hebben’. Dan bestaat volgens…