‘TBS, hoe werkt het nou precies?’

Publieksacademie lezing

Datum en tijd:
26 februari 2020 19:00 - 21:00 uur

Locatie:
Rijksuniversiteit Groningen

Academiegebouw

Broerstraat 5

9712 CP Groningen

Onderzoek laat zien dat behandelde tbspatiënten veel minder vaak opnieuw de fout in gaan dan daders die alleen een celstraf hebben uitgezeten. In de media lezen we echter vooral berichten over ontsnapte tbs-patiënten en tbs-patiënten met verlof die alsnog een misdaad begaan. Hoe zit dat nou precies? Wanneer krijgt iemand TBS opgelegd? Deze en meer vragen staan centraal tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak.

Michiel van der Wolf, universitair hoofddocent strafrecht bij de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar forensische psychiatrie bij de Universiteit Leiden, zal ingaan op de maatschappelijke en gedragskundige kant van TBS: wat houdt het in, hoe werkt het wel, wanneer werkt het niet en ook: hoe leeft TBS in de maatschappij?

Marcel Wolters is strafrechter bij de Rechtbank Noord-Nederland en heeft vaak zaken behandeld waarbij TBS werd opgelegd. Ook spreekt hij regelmatig een oordeel uit in zogenaamde TBS verlengingszaken. Hij is daarnaast voorzitter van de Commissie van Toezicht van de Dr. S. Van Mesdag kliniek. Hij vertelt over de mogelijkheden die rechters hebben om TBS op te leggen en hoe ze tot hun oordeel komen.

Aanmelding: https://voordeel.dvhn.nl/winnen/tbs-hoe-werkt-dat-nou-precies?
De lezing is in eerste plaats toegankelijk voor abonnees van het Dagblad van het Noorden. Bent u geen abonnee? Dan komt u op de wachtlijst en ontvangt u bericht als er een plek voor u beschikbaar is.
Meer informatie: https://www.rug.nl/rechten/recht-en-samenleving/publieksacademie/publieksacademie-lezing-tbs