Archives for Strafrecht en criminologie
Onderlinge samenhang tussen de OM-richtlijnen: twee vraagtekens
Met het oog op ‘een landelijk uniform strafvorderingsbeleid’ heeft het Openbaar Ministerie ‘strafvorderingsrichtlijnen’ (hierna ook: ‘OM-richtlijnen’) opgesteld voor de meest voorkomende delicten (zie Aanwijzing kader voor strafvordering meerderjarigen, Stcrt. 2019,…
Het wetsvoorstel uitbreiding taakstrafverbod: effectief of symbolisch?
In oktober 2019 kwamen justitieministers Dekker en Grapperhaus met een wetsvoorstel tot uitbreiding van het taakstrafverbod ex artikel 22b Wetboek van Strafrecht. Het wetsvoorstel strekt ertoe het huidige taakstrafverbod voor…
Predictive identification
Tussen instrumentaliteit en rechtsbescherming Predictive identification is een vorm van predictive policing – het voorspellen van criminaliteit op basis van grote hoeveelheden data – waarbij personen als potentiële misdadigers worden…
Strafbaarstelling van prostituanten: schadelijke symboolwetgeving
In Nederland worden jaarlijks zo’n mannen en vrouwen slachtoffer van mensenhandel binnen de seksindustrie ( Dettmeijer-Vermeulen , Slachtoffermonitor mensenhandel. 2012-2016, p. 24). Vanzelfsprekend wil de politiek optreden tegen deze uitbuiting. Het…
Telediagnostiek: verantwoordelijkheid op afstand?
Steeds vaker stellen medisch specialisten een diagnose op afstand. Dit wordt aangeduid als telediagnostiek en geschiedt door het uitwisselen van patiëntgegevens tussen de patiënt, de huisarts en/of een medisch specialist.…
Bekendmaking van berispingen en boetes in het BIG-register beschouwd
Heeft u weleens een blik geworpen op het BIG-register? In deze openbare databank zijn officieel erkende zorgverleners, zoals artsen en apothekers, geregistreerd. Hier kunt u zien of een tuchtmaatregel is…
Hulp voor de hulpverlener? Meer differentiatie gewenst
Korpschef van de nationale politie Akerboom pleitte onlangs voor het voeren van een ‘brede maatschappelijke discussie’ over geweld tegen de politie. Zelf deed hij al een suggestie voor een oplossing:…
De rechter als kwaliteitsbewaker van de advocatuur?
A en B hebben al sinds langere tijd ruzie. A lijdt onder de roddels en gemene verhalen die B over haar verspreidt, onder andere op het schoolplein, op de skatebaan…
Het boekje te buiten?
Op 1 november jongstleden casseerde de Hoge Raad een arrest van het Amsterdamse gerechtshof waarin de ‘dynamische verkeerscontrole’ onrechtmatig was bevonden (ECLI:NL:HR:2016:2454). Aanleiding was een controle waarbij een auto door…
‘Levenslang is levenslang’ uit de gratie
Op 24 november deed de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak (ECLI:NL:RBNNE:2015:5389) in een strafzaak tegen een ex-militair die ervan werd verdacht samen met zijn broer twee gewelddadige roofovervallen te hebben gepleegd, waarbij…