Archives for Sociaal-economisch recht
Gedwongen pensionering van rechters: een verouderde norm?
Stel, je bent rechter en viert, blakend van gezondheid, je zeventigste verjaardag. Dan dient het pensioen zich verplicht aan. Artikel 117 Grondwet stelt dat rechters voor het leven worden benoemd,…
Hoofdpersoon tegen wil en dank: hoe bewijs je dat iets een deepfake is?
Door middel van het gebruik van software is het tegenwoordig mogelijk om mensen dingen te laten zeggen of doen die zij in werkelijkheid nooit hebben gezegd of gedaan. Het resultaat…
Leven in de leemte van de wet: zzp’ers zonder prijsafspraken
In Nederland werken ongeveer zzp’ers voor minder dan zestien euro bruto per uur. Dat bleek in 2018 al uit een inventarisatie van onderzoeksbureau SEO (Heyma , Karakteristieken en tarieven zzp’ers,…
Bijzonder Nummer ‘Concurrentie’
Het Bijzonder Nummer van dit jaar gaat over concurrentie. Daarbij staat de relatie tussen recht en concurrentie centraal. Op wat voor manieren kan het recht concurrentie stimuleren of juist inperken?…
Tijd om de Regeling dienstverlening aan huis op te poetsen
Huishoudelijk personeel speelt een vaak onzichtbare maar belangrijke rol in het faciliteren van gezinslevens en carrières (Hofstede, De Correspondent 25 juni 2018). De mensen – meestal vrouwen – die dit…
Enkele opmerkingen over de nieuwe Dutch Stewardship Code
Op 1 januari 2019 is de Dutch Stewardship Code (hierna: de Code) in werking getreden. De Code tracht aandeelhoudersbetrokkenheid te stimuleren door middel van het formuleren van best practices voor…
De mythe van de rationele belegger. Van eigen verantwoordelijkheid naar productinterventie
De mens als volledig rationeel, alle informatie verwerkende en afwegende, in het eigenbelang handelende homo economicus is een mythe. Als gevolg van cognitieve beperkingen en biases handelt de mens slechts…
De mythe van bestuurdersaansprakelijkheid
Het Belgische Wetboek van Vennootschappen wordt gemoderniseerd. Het wetsontwerp beperkt de aansprakelijkheid van bestuurders in kwantitatieve zin (art. 2:53 §1). Bestuurders van rechtspersonen met een jaaromzet van minder dan €…
Opportuun Immuun
Al geruime tijd lijken de arbeidsverhoudingen binnen de Europese Octrooi Organisatie (EOO) ernstig verstoord. Anonieme werknemers spreken over een schrikbewind, waarin intimidatie, torenhoge werkdruk en verregaande interne tuchtmaatregelen aan de…
Vrij verkeer(d)
Onlangs besprak de Tweede Kamer minister Asschers Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies, bijna twee jaar nadat hij in een open brief in de Volkskrant ‘code oranje’ afriep. Asscher waarschuwde toen dat als…