Archives for Burgerlijk recht
Het verschil tussen kunnen en willen
Ondanks beloftes om de gaswinning in het Groningenveld terug te schroeven, verhoogde Nederland dit jaar de hoeveelheid gas die aan Duitsland wordt geleverd. De uitspraak van het kabinet – ‘de…
‘Wanted Dead or Alive!’ Premiejagen in ’t Wilde Westen
In de Amerikaanse staat Texas is begin september nieuwe abortuswetgeving geïntroduceerd (Senate Bill 8). Het betreft een flinke aanscherping: alle abortussen van foetussen na een detecteerbare hartslag – doorgaans al…
Bijzonder nummer ‘Crisis!’
Het Bijzonder nummer ziet dit jaar op het crisis- en rampenrecht. Om voor de hand liggende redenen speelt de coronacrisis in diverse bijdragen een prominente rol. Toch gaat dit nummer…
Hoofdpersoon tegen wil en dank: hoe bewijs je dat iets een deepfake is?
Door middel van het gebruik van software is het tegenwoordig mogelijk om mensen dingen te laten zeggen of doen die zij in werkelijkheid nooit hebben gezegd of gedaan. Het resultaat…
Onvoorziene crises: van krediet tot corona
Als privaatrecht de ordening voortbrengt waarin economische activiteiten mogelijk worden (vgl. Van Damme, AA2020663), dan is het beginsel afspraak is afspraak in die ordening niet weg te denken. Pacta sunt servanda is een van de…
Stoelendansen met de macht: de trias politica in coronatijd
De machtenscheidingsleer heeft oude papieren. De Franse filosoof Montesquieu deed haar in het midden van de achttiende eeuw uit de doeken in zijn befaamde De l’esprit des lois. Sindsdien vormt…
Lawines en dijkdoorbraken in het aansprakelijkheidsrecht
Hoewel rechters dit zelf zelden benoemen, merken advocaten-generaal in hun conclusies bij aansprakelijkheidszaken wel eens op dat de toewijzing van een bepaalde vordering zou kunnen leiden tot een ‘lawine aan…
Bank en het kredietverkeer: het onzekere voor het zekere nemen
In meerdere strategische procedures voor de Hoge Raad hebben de Nederlandse banken ervoor gezorgd dat de vestiging van een zekerheidsrecht aanzienlijk is vereenvoudigd en het aantal mogelijke zekerheidsobjecten is verruimd…
Naar een functioneel verschoningsrecht voor beëdigd mediators?
Oud-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur bracht in juli 2016 het wetsvoorstel Wet bevordering mediation (voortaan ‘het wetsvoorstel’) in consultatie. Blijkens de memorie van toelichting is het doel…
Huurders die niet klagen, worden overgeslagen
Veel huurovereenkomsten bevatten een indexeringsclausule, die in een jaarlijkse, automatische indexering en daarmee verhoging van de huurprijs voorziet (vgl. art. 7:248 lid 1 BW). In de praktijk komt het voor…