Archives for Burgerlijk recht
Onvoorziene crises: van krediet tot corona
Als privaatrecht de ordening voortbrengt waarin economische activiteiten mogelijk worden (vgl. Van Damme, AA2020663), dan is het beginsel afspraak is afspraak in die ordening niet weg te denken. Pacta sunt servanda is een van de…
Stoelendansen met de macht: de trias politica in coronatijd
De machtenscheidingsleer heeft oude papieren. De Franse filosoof Montesquieu deed haar in het midden van de achttiende eeuw uit de doeken in zijn befaamde De l’esprit des lois. Sindsdien vormt…
Lawines en dijkdoorbraken in het aansprakelijkheidsrecht
Hoewel rechters dit zelf zelden benoemen, merken advocaten-generaal in hun conclusies bij aansprakelijkheidszaken wel eens op dat de toewijzing van een bepaalde vordering zou kunnen leiden tot een ‘lawine aan…
Bank en het kredietverkeer: het onzekere voor het zekere nemen
In meerdere strategische procedures voor de Hoge Raad hebben de Nederlandse banken ervoor gezorgd dat de vestiging van een zekerheidsrecht aanzienlijk is vereenvoudigd en het aantal mogelijke zekerheidsobjecten is verruimd…
Naar een functioneel verschoningsrecht voor beëdigd mediators?
Oud-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur bracht in juli 2016 het wetsvoorstel Wet bevordering mediation (voortaan ‘het wetsvoorstel’) in consultatie. Blijkens de memorie van toelichting is het doel…
Huurders die niet klagen, worden overgeslagen
Veel huurovereenkomsten bevatten een indexeringsclausule, die in een jaarlijkse, automatische indexering en daarmee verhoging van de huurprijs voorziet (vgl. art. 7:248 lid 1 BW). In de praktijk komt het voor…
Telediagnostiek: verantwoordelijkheid op afstand?
Steeds vaker stellen medisch specialisten een diagnose op afstand. Dit wordt aangeduid als telediagnostiek en geschiedt door het uitwisselen van patiëntgegevens tussen de patiënt, de huisarts en/of een medisch specialist.…
Externe financiering van collectieve acties: regulering gewenst
Momenteel is het wetsvoorstel Collectieve schadevergoedingsactie aanhangig bij de Tweede Kamer (Bauw & Voet, NJB 2017/206). Dit voorstel beoogt enerzijds een collectieve vordering tot schadevergoeding in geld mogelijk te maken…
De spreekuurrechter: nader onderzoek gewenst
De spreekuurrechter is een experiment van de Rechtbank Noord-Nederland op basis van artikel 96 Rv. Partijen kunnen hun geschil gezamenlijk aan de spreekuurrechter voorleggen. De zaak wordt mondeling behandeld. Er…
Ontbinding en vervangende schadevergoeding: lood om oud ijzer?
Een kunsthandelaar koopt een schilderij van een verzamelaar, maar de verzamelaar levert niet en raakt vervolgens in verzuim. De kunsthandelaar kan nu onder meer de overeenkomst ontbinden (6:265 BW) of…