Archives for Studie, carrière, vaardigheden
Taal is zeg maar echt een ding
Taal is het belangreikste werkinstrument van de jurist. Gaat uw nekhaar van deze zin spontaan overeind staan? Dat is mooi, want hier is inderdaad iets mis. Het juiste citaat luidt:…
Rolbericht
Meer dan dertig jaar geleden werd ik beëdigd tot advocaat te (toen nog) ’s-Gravenhage. Die beëdiging was een belangrijk moment in mijn prille loopbaan. Voortaan zou mijn naam prijken op…
Are you talking to me?
Over de ‘verengelsing’ van het universitaire onderwijs zijn al heel wat columns geschreven en zelfs rechtszaken gevoerd (ECLI:NL:RBMNE:2018:3117). En iedereen die erover begint, is ‘tegen’. Als Nederlandse studenten Engelstalige colleges…
Het verhaal van de rechter, over de plaats van de rechter in literatuur, samenleving en rechtszaal
Boekbespreking. Deze bundel is een liber amoricum voor Hans den Tonkelaar. Hij was gedurende zijn carrière rechter en vicepresident van de rechtbanken Zutphen en Arnhem en is emeritus hoogleraar Rechtspraak.…
Het risico van een Banksy
Het verhaal is denk ik wel bekend: een koper koopt op een veiling een schilderij van de kunstenaar Banksy, dat zichzelf meteen daarna gedeeltelijk vernietigt met behulp van een ingebouwde…
College? Maak er een uitje van!
Vroeger (opa vertelt…) had ik u voor gek verklaard als u een telefoontoestel (wij hadden er één met een draaischijf) bij u zou hebben in de trein en daar de…
Erasmianen plaveien weg naar verenigd Europa
In de ruim vijftig jaar die ik – tot dusver – aan Nederlandse en buitenlandse universiteiten als docent verbonden ben, zijn er twee verwante gebeurtenissen geweest die het onderwijs structureel…
Van vakmanschap naar meesterschap
De universitaire rechtenopleiding heeft twee gezichten. Ze is enerzijds een academische opleiding met wetenschappelijke pretentie, anderzijds de exclusieve toegangspoort tot grote delen van de rechtspraktijk. Via het civiel effect heeft…
Juridische paradoxen en de weerbare democratie
‘Denkfouten en drogredenen in juridische argumentatie’ Bij ons in De Juridische Argumentatiekliniek worden regelmatig diagnoses van juridische paradoxen besproken. Ruim gedefinieerd komt een paradox op het volgende neer: uit een…
Tussen ons en de chaos staat het recht
‘Denkfouten en drogredenen in juridische argumentatie’ In zijn Nexus-lezing van 23 september jl. brak de Amerikaanse Supreme Court-rechter Stephen Breyer een lans voor de Rule of Law. Geen gekke gedachte…