Archives for Staatsrecht / constitutioneel recht
Stoelendansen met de macht: de trias politica in coronatijd
De machtenscheidingsleer heeft oude papieren. De Franse filosoof Montesquieu deed haar in het midden van de achttiende eeuw uit de doeken in zijn befaamde De l’esprit des lois. Sindsdien vormt…
Trias overseas
Op 11 februari 1812 ondertekende de gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Massachusetts, Elbridge Gerry, een nieuwe indeling van de kiesdistricten van deze staat. Deze indeling was erop gericht de partij…
De rechter als waakhond
Discussies over de positie van de rechter in de trias waren er al lang voordat het begrip ‘dikastocratie’ nieuw leven werd ingeblazen. Zo was er in de jaren 90 kritiek…
Rechtsbescherming en de overheid: hoog tijd voor een nieuwe koers!
Dit kalenderjaar is het onderwerp van de Rode Draad ‘Toegang tot het recht’. Dat de redactie van dit tijdschrift dat onderwerp heeft gekozen, bevreemdt niet. Ars Aequi kent een lange…
Recht: echt iets voor juristen
Het valt me de laatste tijd steeds vaker op dat politici zich bemoeien met het recht. Op 18 juli 2018 veroordeelde de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2018:5314) een Afghaanse asielzoeker voor verkrachting. De…
De blinddoek van Vrouwe Justitia
Het staat in artikel 1 van onze Grondwet: iedereen moet gelijk worden behandeld, ongeacht hoe je eruit ziet, op wie je valt of in wie je gelooft. Toch is het…
Tweede Kamerlid: bezint eer gij begint
VVD’er De Liefde stapte in 2016 over naar Uber en D66’er Hachchi vertrok met de noorderzon om zich te storten op de Amerikaanse presidentscampagne. Zij zijn twee van de meer…
Een feest van de democratie?
Europa lijkt bevangen door de referendumkoorts. Op 23 juni hebben de Britten in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie gestemd en op 6 april vond in Nederland…
Heeft het burgerlijk recht een constitutioneel hof nodig?
Op staatsrechtelijk gebied is Nederland een buitenbeentje binnen Europa. Nederland kent geen constitutioneel hof en de Nederlandse rechter ‘treedt niet in de grondwettigheid van wetten en verdragen’ (art. 120 Grondwet).…
De l’esprit d’Urgenda
Op 24 juni 2015 deed de Rechtbank Den Haag uitspraak in de spraakmakende Urgenda-zaak (ECLI:NL:RBDHA:2015:7145), waarin de Staat wordt verplicht om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 25% te…