Archives for Staats- en bestuursrecht
Stoelendansen met de macht: de trias politica in coronatijd
De machtenscheidingsleer heeft oude papieren. De Franse filosoof Montesquieu deed haar in het midden van de achttiende eeuw uit de doeken in zijn befaamde De l’esprit des lois. Sindsdien vormt…
Trias overseas
Op 11 februari 1812 ondertekende de gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Massachusetts, Elbridge Gerry, een nieuwe indeling van de kiesdistricten van deze staat. Deze indeling was erop gericht de partij…
De rechter als waakhond
Discussies over de positie van de rechter in de trias waren er al lang voordat het begrip ‘dikastocratie’ nieuw leven werd ingeblazen. Zo was er in de jaren 90 kritiek…
Dat had niet zo gemoeten! Fouten en falen van de overheid onder het vergrootglas
Boekbespreking. Het imago van de overheid is slecht’, zo stelt voormalig topambtenaar Roel Bekker in het inleidende eerste hoofdstuk van zijn boek. Hij concludeert dat wij een ‘zeer goede overheid…
Morganatisch burgerschap. Een onderzoek naar burgerschap en politieke representatie van de overzeese burger in het Koninkrijk der Nederlanden, de Franse Republiek en de Europese Unie
Boekbespreking. Het burgerschap van het Koninkrijk der Nederlanden is van oudsher een lastig leerstuk in de staatsrechtleer. De kritiek die het Koninkrijkse burgerschap in de doctrine te verduren heeft gehad…
Instituten van de staat
Boekbespreking. In dit vuistdikke handboek wordt het openbaar bestuur in Nederland geanalyseerd aan de hand van het begrip ‘instituten van de staat’. Daarmee doelt de redactiecommissie op ‘de formele organisaties…
Gemeenten, pas op met integrale aanvraagprocedures in het sociaal domein
Er zijn gemeenten die werken met een integrale verordening binnen het sociaal domein. Deze gemeenten werken met één verordening, voor zowel de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (hierna: Wmo 2015) als…
The American Presidency under Trump: The First Two Years
Boekbespreking. Donald J. Trump is sinds 2017 de president van de Verenigde Staten. Zijn presidentschap wordt van meet af aan geplaagd door diverse affaires en controverses. Dat is volgens de…
Wmo- en jeugdhulp in tijden van de coronacrisis: een vergoeding voor niet-geleverde hulpverlening?
De uitbraak van het coronavirus en de afgekondigde maatregelen hebben impact op de uitvoering van Wmo- en jeugdhulp. Zowel gemeenten als zorgaanbieders begeven zich door de ontstane situatie op onbekend…
Het recht werpt niet altijd zijn schaduw vooruit
Studenten die zich tijdens het lopende studiejaar uitschrijven voor hun studie aan universiteit of hogeschool, hebben recht op teruggave van een deel van het collegegeld. De hoofdregel is dat je…