Archives for Staats- en bestuursrecht
Veiligheidscoördinator directe omgeving: nieuwe waarborg in bouwveiligheid
1. InleidingOp 3 augustus 2015 werd het nieuwe brugdeel van de Koningin Julianabrug in Alphen aan de Rijn gehesen. Deze hijsklus werd uitgevoerd door twee mobiele hijskranen vanaf een pontonconstructie.…
Na de val. Op zoek naar democratie in een veranderende wereld
Boekbespreking. Waarom keert de wereld zich af van de democratie? En wat kunnen we hieraan doen? Bestsellerauteur Ben Rhodes zoekt in dit boek naar antwoorden op deze vragen. Daarbij kan…
Hernieuwde aandacht voor mensenplichten
Het coronavirus houdt al enige tijd een aantal mensenrechten in zijn greep. Omdat mensenrechtenbeperkingen slechts in uitzonderingsgevallen zijn toegestaan, kan per getroffen maatregel – al dan niet bij de rechter…
De Staten-Generaal vertegenwoordigen het geheele Nederlandsche volk. Een onderzoek naar de veranderingen in de betekenis van artikel 50 Grondwet tussen 1814 en 1983
Boekbespreking. Sinds 1814 bevat de Grondwet een bepaling luidende: ‘De Staten-Generaal vertegenwoordigen het geheele Nederlandsche volk’. Op het eerste gezicht lijkt de tekst van het huidige artikel 50 Grondwet voor…
Erkenning, excuses & herstel
Boekbespreking. Het Nederlandse slavernijverleden staat volop in de aandacht, ook in de rechtswetenschap. Arjen van Rijn, Bastiaan Rijpkema en Glenn Thodé onderzoeken in dit boek hoe het Nederlandse recht kan…
Kafka in de rechtsstaat. De gevolgen van een leesfout: de toeslagenaffaire ontleed
Boekbespreking. Over de toeslagenaffaire is de afgelopen tijd veel geschreven. Eerst vooral in de media en de (rechts)wetenschappelijke literatuur, maar in toenemende mate ook in officiële rapporten en rechterlijke zelfevaluaties.…
Twee pijlers. Het wankele evenwicht in de democratische rechtsstaat
Boekbespreking. De staat waarin de Nederlandse rechtsstaat verkeert, is op dit moment een hot topic in de juridische en politicologische literatuur. In dit boek buigt ook Ruud Koole zich over…
De Venetië-commissie over de rechtsstaat: vreemde ogen dwingen?
De toeslagenaffaire is een rechtsstatelijk drama. Eind 2020 bracht de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag in haar rapport Ongekend onrecht de misstanden bij de handhaving van de kinderopvangtoeslagenwetgeving aan het licht (Kamerstukken…
Het land moet bestuurd worden. Machiavelli in de polder
Boekbespreking. De Leidse hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans greep de coronatijd aan om een boek te schrijven over de Nederlandse bestuurscultuur. Want hoe kan ‘een land van minderheden, waar oplossingen worden…
Het papieren paleis. De noodzaak van een menselijker recht
Boekbespreking. De rechtsstaat dient het belang van de burger. Vandaar dat rechtsstatelijke regels zijn toegespitst op de noden en behoeften van de samenleving. Samenlevingen veranderen echter; Nederland is niet meer…