Archives for Sociaal-economisch recht
Kroniek van de privacydiscussie. Nederland tot de jaren negentig
In dit vuistdikke boek geeft Holvast een extensief overzicht van in Nederland gevoerde privacydiscussies. Privacy is volgens de auteur een bij uitstek politiek onderwerp. In het privacydomein moeten keuzes worden…
Leven in de leemte van de wet: zzp’ers zonder prijsafspraken
In Nederland werken ongeveer zzp’ers voor minder dan zestien euro bruto per uur. Dat bleek in 2018 al uit een inventarisatie van onderzoeksbureau SEO (Heyma , Karakteristieken en tarieven zzp’ers,…
Leeftijdsdiscriminatie in Europees Recht in het licht van de demografische ontwikkelingen
Boekbespreking. Dit onderzoek gaat over leeftijdsdiscriminatie bij arbeid en beroep in het Europees recht. Het aantal ouderen in Europa neemt steeds verder toe doordat Europeanen gezonder en langer leven. Hierdoor…
Lekker flexen!
Veel jongeren hebben een bijbaantje als platformwerker, bijvoorbeeld als maaltijdbezorger bij Deliveroo of UberEats, oppasser bij CharlyCares of schoonmaakhulp bij Helpling. Platformwerk is aantrekkelijk: je kunt zelf bepalen wanneer je…
Bijzonder Nummer ‘Concurrentie’
Het Bijzonder Nummer van dit jaar gaat over concurrentie. Daarbij staat de relatie tussen recht en concurrentie centraal. Op wat voor manieren kan het recht concurrentie stimuleren of juist inperken?…
Tijd om de Regeling dienstverlening aan huis op te poetsen
Huishoudelijk personeel speelt een vaak onzichtbare maar belangrijke rol in het faciliteren van gezinslevens en carrières (Hofstede, De Correspondent 25 juni 2018). De mensen – meestal vrouwen – die dit…
Legal Aspects of Automated Driving. On Drivers, Producers, and Public Authorities
Boekbespreking. Het proefschrift van Vellinga ziet op de juridische aspecten van volledig autonome voertuigen. Het uitgangspunt van het boek is dat de bestuurder in de komende jaren of decennia wordt…
Wmo- en jeugdhulp in tijden van de coronacrisis: een vergoeding voor niet-geleverde hulpverlening?
De uitbraak van het coronavirus en de afgekondigde maatregelen hebben impact op de uitvoering van Wmo- en jeugdhulp. Zowel gemeenten als zorgaanbieders begeven zich door de ontstane situatie op onbekend…
The Netherlands Commercial Court
Boekbespreking. In dit Engelstalige cahier geeft Kuijpers een inleiding in het Netherlands Commercial Court (‘NCC’) en het Netherlands Commercial Court of Appeal (‘NCCA’, tezamen ook aangeduid met ‘NCC(A)’). In het…
Afbakening Wmo 2015 en Wlz per 2020: onduidelijkheid blijft!
Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (hierna: 'Wmo 2015') en de Wet langdurige zorg (hierna: 'Wlz') was het de intentie van de wetgever om een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling…