Archives for Rechtspleging
Gedwongen pensionering van rechters: een verouderde norm?
Stel, je bent rechter en viert, blakend van gezondheid, je zeventigste verjaardag. Dan dient het pensioen zich verplicht aan. Artikel 117 Grondwet stelt dat rechters voor het leven worden benoemd,…
Verlos de rechter uit haar lijdelijkheid
Nog steeds lees je wel dat de civiele rechter ‘lijdelijk’ is. Daarmee wordt dan bedoeld dat de rechter geen feiten mag aanvullen en dat de rechter gebonden is aan de…
Meer is beter?
Als de regering weer een nieuw pakket aan maatregelen heeft gepresenteerd om de coronacrisis te bestrijden, zou je wel willen weten hoe die besluitvorming precies is verlopen. Lagen er verschillende…
What’s in a name? Over rechtspraak.nl en de anonimiseringsrichtlijnen
Al jaren woedt in ons land een pennenstrijd over het anonimiseringsbeleid van de rechterlijke macht. Zij anonimiseert vrijwel alle uitspraken vóórdat deze op worden gepubliceerd. Waar de één meent dat…
Rechtspraak in tijden van corona
De corona-crisis heeft tot nu toe niet het beste in de rechtspraak bovengehaald. De crisis is confronterend, omdat zij een aantal structurele zwaktes binnen de rechtspraak blootlegt. Het meest in…
Namen en rugnummers, s’il vous plaît!
Artificial Intelligence (AI) lijkt in vrijwel alle sectoren toepassing te vinden. In het recht wordt AI onder meer gebruikt voor predictive justice. Met een algoritme wordt op basis van jurisprudentie…
Wet van de grote getallen
Sommige getallen bezitten een zekere magie. Veel vrouwen (en hun mannen) geloven in N° 5, anderen houden het op 4711. Wie heeft nooit Cuarenta Y Tres geproefd? De eeuwige waarde…
Recht en wetenschap: twee parallelle werkelijkheden?
De uitspraak van het Hof van Justitie in een zaak tegen farmaceutisch bedrijf Sanofi Pasteur was opmerkelijk. De eiser in deze zaak stelde het bedrijf aansprakelijk, omdat een door hen…
De spreekuurrechter: nader onderzoek gewenst
De spreekuurrechter is een experiment van de Rechtbank Noord-Nederland op basis van artikel 96 Rv. Partijen kunnen hun geschil gezamenlijk aan de spreekuurrechter voorleggen. De zaak wordt mondeling behandeld. Er…
De Hoge Raad der Nederlanden: een zetel met bijzetstoeltjes?
Eerder dit jaar deed emeritus hoogleraar migratierecht Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira aangifte tegen de voltallige Hoge Raad. De aangifte volgde op een scherp debat in de literatuur over de wijze…