Archives for Burgerlijk procesrecht
Hoofdpersoon tegen wil en dank: hoe bewijs je dat iets een deepfake is?
Door middel van het gebruik van software is het tegenwoordig mogelijk om mensen dingen te laten zeggen of doen die zij in werkelijkheid nooit hebben gezegd of gedaan. Het resultaat…
Verlos de rechter uit haar lijdelijkheid
Nog steeds lees je wel dat de civiele rechter ‘lijdelijk’ is. Daarmee wordt dan bedoeld dat de rechter geen feiten mag aanvullen en dat de rechter gebonden is aan de…
Meer is beter?
Als de regering weer een nieuw pakket aan maatregelen heeft gepresenteerd om de coronacrisis te bestrijden, zou je wel willen weten hoe die besluitvorming precies is verlopen. Lagen er verschillende…
Het recht in betere tijden. In memoriam Roland Eshuis
Veel gerechten hebben de afgelopen maanden gebruikt om achterstanden weg te werken. Nu er maar mondjesmaat zittingen hebben plaatsgevonden, kon de vrijgekomen tijd goed worden gebruikt om uitspraken te schrijven…
Rechtspraak in tijden van corona
De corona-crisis heeft tot nu toe niet het beste in de rechtspraak bovengehaald. De crisis is confronterend, omdat zij een aantal structurele zwaktes binnen de rechtspraak blootlegt. Het meest in…
Laagdrempelige civiele rechtspraak
Kritiek op civiele procedures is zo oud als de weg naar Rome. Civiele procedures zijn stroperig, langdurig en kostbaar. Dat vond men honderd jaar geleden al en zo wordt daar…
Naar een functioneel verschoningsrecht voor beëdigd mediators?
Oud-minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur bracht in juli 2016 het wetsvoorstel Wet bevordering mediation (voortaan ‘het wetsvoorstel’) in consultatie. Blijkens de memorie van toelichting is het doel…
De spreekuurrechter: nader onderzoek gewenst
De spreekuurrechter is een experiment van de Rechtbank Noord-Nederland op basis van artikel 96 Rv. Partijen kunnen hun geschil gezamenlijk aan de spreekuurrechter voorleggen. De zaak wordt mondeling behandeld. Er…