Archives for Algemeen juridisch
Preventieve autogratie: de rechtshandeling van 2020
Tijdens onze jaarlijkse inventarisatie van bijzondere juridische begrippen analyseerden wij de eenzijdig gerichte publiekrechtelijke rechtshandeling ‘preventieve autogratie’. ‘Autogratie?’, zei een collega, ‘nooit van gehoord! Is dat zoiets als autozegening? Dat…
Een geestverruimende interpretatie van de Opiumwet
Blowen is niet verboden, maar het bezit van softdrugs wel. Iemand die blowt, bezit softdrugs. Dus blowen is verboden. Dit volgt uit een recente brief van onze minister van Justitie…
Volgens Pythagoras was het The Phantom of the Opera
Onze task force ‘Causaliteit in juridische argumentatie’ boog zich onlangs over een interessant geval van alternatieve causaliteit bij civiele aansprakelijkheid. Het probleem van de alternatieve causaliteit doet zich voor wanneer…
Justice Ginsburg en Empirical Legal Semantics
Ruth Bader Ginsburg, de vorige week overleden rechter van het US Supreme Court, was niet alleen scherp maar ook humoristisch. In haar dissenting opinion in de zaak Muscarello v. United…
Is Neil Gorsuch een tekstualistische piraat geworden?
Tijdens onze Summer Breakout Sessions bespraken we de recente uitspraak van het US Supreme Court in de zaak Bostock v. Clayton Het ging in deze zaak om de interpretatie van…
De ought-is fallacy en Scalia’s synecdoche
Volgens de Amerikaanse tekstualisten moet men bij het interpreteren van de constitutie uitgaan van de betekenis van de tekst en niet van wat deze zou moeten betekenen. Tekstualisten zetten zich…
Jeremy Benthams anarchical fallacy en de onzin op stelten
In de taxonomieën van drogredenen kom je soms unicaten tegen. Zo hoorden wij onlangs iemand de aanduiding argumentum ad ziekenhuisiam gebruiken. Met deze drogreden probeert men ellende aanvaardbaar te maken…
De paradox van de nietigheid
Hoe kun je van iets zeggen dat het nooit heeft bestaan? Deze vraag bespraken wij naar aanleiding van onze column over de prorogation uitspraak van het Supreme Court van het…
Rechtseenheid van de taal?
Tijdens de laatste legal theory meetup van De Juridische Argumentatiekliniek bespraken wij de vraag of iemands rechtsfilosofische oriëntatie een goede voorspeller is van iemands opvattingen over taal en betekenis. Gelooft…
Als je mag vloeken, mag je dan ook sissen?
Bij onze inventarisatie van de nieuwe juridische begrippen uit 2019, bespraken wij ook enkele debutanten op het politieke toneel: ‘dikastocraat’, ‘dikastofoob’, ‘regressief-links’ en natuurlijk ‘ok boomer’. Deze nieuwkomers kunnen worden…