Van Portalis naar de toeslagenaffaire
‘Un code, quelque complet qu’il puisse paraître, n’est pas plutôt achevé, que mille questions inattendues viennent s’offrir au magistrat. Car les lois, une fois rédigées, demeurent telles quelles ont été…
Waarom the firm wel een familiestatuut kan gebruiken
The firm. Tot voor kort associeerde ik dat met de titel van een boek van John Grisham. Maar inmiddels denk ik bij ‘the firm’ aan iets anders. De vader van…
Van reiscourant tot European Review
Geen zware kost ditmaal (zoal ooit). Deze column gaat over mijzelf. Of liever: over de tijdschriften die ik in mijn leven – tot dusver – mocht oprichten. Het eerste tijdschrift…
What’s in a name? Zelf je achternaam kunnen kiezen!
De weg naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen was lang en hobbelig mede vanwege het systeem van de kiezersregistratie. In Nederland hebben we – met dank aan de kleine keizer – wél…
Veertig jaar juridische innovatie
Veertig jaar geleden stond ik met enige anderen aan de wieg van de Maastrichtse rechtenfaculteit. Hoe ik daarbij verzeild raakte? Enige jaren tevoren was in Maastricht de medische faculteit tot…
Een robotrechter voor echte mensen?
Na de seksrobot en de robot-apotheker, blijkt er nu ook een robot in de juristerij te zijn. Hij heet Juri. Mijn interesse lag bij de seksrobot – vanzelfsprekend vanwege mijn…
Huib Drion: een erudiet mens
Grijze muizen. Zo worden raadsheren in onze hoogste rechtscolleges wel getypeerd. Niet geheel terecht, mijns inziens, maar er zit wel iets in. Zij worden vaak afgezet tegen rechters in een…
Same difference
Toen ik in 2004 met deze columns begon, was het verzoek van de redactie om deze af te stemmen op onderwijsdoeleinden in de bachelor-fase. Ik betwijfel of ik hier altijd…
Verlos de rechter uit haar lijdelijkheid
Nog steeds lees je wel dat de civiele rechter ‘lijdelijk’ is. Daarmee wordt dan bedoeld dat de rechter geen feiten mag aanvullen en dat de rechter gebonden is aan de…