Archives for Staats- en bestuursrecht
Dat had niet zo gemoeten! Fouten en falen van de overheid onder het vergrootglas
Boekbespreking. Het imago van de overheid is slecht’, zo stelt voormalig topambtenaar Roel Bekker in het inleidende eerste hoofdstuk van zijn boek. Hij concludeert dat wij een ‘zeer goede overheid…
Morganatisch burgerschap. Een onderzoek naar burgerschap en politieke representatie van de overzeese burger in het Koninkrijk der Nederlanden, de Franse Republiek en de Europese Unie
Boekbespreking. Het burgerschap van het Koninkrijk der Nederlanden is van oudsher een lastig leerstuk in de staatsrechtleer. De kritiek die het Koninkrijkse burgerschap in de doctrine te verduren heeft gehad…
Instituten van de staat
Boekbespreking. In dit vuistdikke handboek wordt het openbaar bestuur in Nederland geanalyseerd aan de hand van het begrip ‘instituten van de staat’. Daarmee doelt de redactiecommissie op ‘de formele organisaties…
The American Presidency under Trump: The First Two Years
Boekbespreking. Donald J. Trump is sinds 2017 de president van de Verenigde Staten. Zijn presidentschap wordt van meet af aan geplaagd door diverse affaires en controverses. Dat is volgens de…
Sanctionering van ondernemingen en bestuurders in het bestuursstrafrecht. Samen werken is samen de klos?
Boekbespreking. De Jonge VAR 2018 had als thema ‘feitelijk leidinggeven en bestraffende sancties in het bestuursrecht bij samenwerkingsverbanden’. In deze bundel zijn preadviezen opgenomen die vanuit verschillende invalshoeken ingaan op…
Overheidsaansprakelijkheid voor het verstrekken van onjuiste informatie
Boekbespreking. In dit proefschrift staat overheidsaansprakelijkheid voor onjuiste informatieverstrekking door de overheid centraal. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onjuiste of onduidelijke informatie van een ambtenaar over een bestemmingsplan, socialezekerheidsrechten, belastingrecht of…
Over de vrijheid van godsdienst. Een invloedrijke rede uit 1706 over religie, vrij van heerschappij
Boekbespreking. De rechtsgeleerde Gerard Noodt heeft twee keer – in 1699 en 1706 – in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg in Leiden een rede gehouden ter…
Het nationale budgetrecht en Europese integratie & Het budgetrecht van het Nederlands parlement in het licht van het Europees economisch bestuur
Boekbespreking. Het parlement heeft het budgetrecht, zo zegt artikel 105 Grondwet. De Staten-Generaal stellen de begroting vast en controleren nadien of de middelen verantwoord zijn besteed. Hierdoor heeft het parlement grip…
Drie rechters en één norm. Handhaving van de Europese staatssteunregels voor de Nederlandse rechter en de grenzen van de nationale procedurele autonomie
Boekbespreking. In haar dissertatie analyseert Alke Metselaar ruim tien jaar staatssteunrechtspraak. Na een korte uitleg van het staatssteunrecht, in het bijzonder van de handhaving daarvan, volgt een jurisprudentieonderzoek uitgesplitst per…
In the shadow of the judge. The involvement of judicial assistants in Dutch district courts
Boekbespreking. Nina Holvast heeft in haar Engelstalige proefschrift onderzocht wat de rol van juridisch medewerkers bij rechtbanken is. Ze focust zich hierbij op de ‘griffier’, maar betrekt ook administratieve functionarissen…