cartoon-futd-out-of-the-box-1024x555Bij belastingheffing wordt gewerkt met onwaarheden maar dan wel met een sjiekere term: ficties. Met een fictie wordt “gedaan alsof”. Neem de woonplaatsfictie. Op grond daarvan wordt iemand geacht in Nederland te wonen als hij de Nederlandse nationaliteit heeft, bij de Nederlandse overheid werkt en naar het buitenland wordt uitgezonden. Of een bekender voorbeeld: de autokostenfictie. Als een werknemer een auto van de zaak ter beschikking staat, wordt aangenomen dat hij die ook privé gebruikt en moet hij daarvoor een bijtelling doen. Hij kan daar onderuit komen als hij aantoont dat hij niet meer dan 500 privé-kilometers heeft gereden. Zo’n tegenbewijsmogelijkheid bestaat lang niet bij alle fiscale ficties. Fiscale ficties worden in het leven geroepen om de Belastingdienst te helpen met het heffen van belasting. Het gebruik ervan is toegestaan als het daarmee eenvoudiger wordt. Lees het blog van Monique Ligtenberg, Hoofdredacteur Fiscaal up to Date.